• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Prečo by zatemňovacie závesy nemali chýbať ani u vás doma?

    Spálne

    Ku zdravému spánku potrebujete určité prostredie a faktory a jedným z nich je tma. V tme sa človeku spí oveľa lepšie, pretože ho nič neruší. A to platí aj pre dospelých aj pre deti. Dávajte si pozor na všetky zdroje svetla - interné aj externé. S externými absolútne excelentne bojujú zatemňovacie a blackout závesy. Poďme si ich predstaviť.

    Prečo by zatemňovacie závesy nemali chýbať ani u vás doma?

    Čo sú zatemňovacie závesy 

    Zatemňovacieblackout závesy sú, na rozdiel od dekoračných závesov, až 100 % nepriesvitné. V ponuke máme aj svetlejšie farby látok, ktoré jemnučko svetlo prepúšťajú (80 a 85 %) , čo môže byť príjemné pre tých, ktorí už chcú vidieť, že je ráno, a mať pekný prehľad o priestore. To ocenia najmä deti, ktoré sa boja byť neustále v absolútnej tme. 

    Nepriesvitnosť nie je jediná dobrá vlastnosť, okrem toho ponúkajú schopnosť udržať príjemnú teplotu v miestnosti (v zime aj v lete) a zachytia aj poletujúci peľ a prach z vonku. 

    Výber správneho materiálu a typu závesu 

    Ako také závesy vybrať? Najprv sa rozhodnite, ako veľmi majú byť závesy nepriesvitné, a potom vyberajte. Pri každom produkte uvádzame, na koľko percent dokážu odtieniť svetlo. Nezabudnite, že svetlo môže unikať okolo závesov, záleží teda na tom, ako blízko k oknu závesy upevníte.  

    • Blackout závesy - So svetlom si poradia naozaj dobre a tmavé farby dokážu zachytiť až 100 % svetla.   

    • Zatemňovacie závesy - Nepriesvitnosť sa líši podľa vybranej farby, čím tmavšie, tým spoľahlivejšie. Svetlejšie farby majú mieru zatemnenia do 80 až 85 %.  

    • Dekoračné závesy - Slúžia na to, aby vám nebolo vidieť do okien a príjemne rozptýlia ostré svetlo, ale neslúžia na veľké zatemnenie, sú za nimi vidieť obrysy a objekty. 

    Materiál 

    Čo sa týka materiálu, aktuálne u nás predávame iba 100 % polyester, pretože má veľmi dobré vlastnosti a dlho vydrží ako nový bez toho, aby ste museli závesy meniť, pretože nevyzerajú dobre. Nevadí mu ani pravidelné pranie a žehlenie.  

    ako zatemňovacie závesy fungujú

    Uchytenie 

    Je možné si vybrať zo 4 variantov - pútka, krúžky alebo tunel/háčiky (varianty Elias a Velvet máme v jednom filtri).  

    Nie je možné povedať, že je jedno lepšie ako druhé, ide skôr o to, na čo ste zvyknutí, s čím sa vám lepšie manipuluje a aké máte garniže. A samozrejme rolu hrá aj estetika. Starostlivo vyberajte aj garniže, pretože hrajú v celkovej estetike veľkú úlohu. V ponuke máme veľa variantov - jednoradové, dvojradové, strieborné, čierne, zlaté, medené, hladké alebo zdobené, … V kombinácii s našimi závesmi sa môžete spoľahnúť na dokonalý výsledok, z ktorého budete mať nefalšovanú radosť.

    ružové zatemňovacie závesy

    Téme sme venovali článok Ako zmerať, vybrať a zavesiť záclony a závesy. Samozrejme sa v ňom dozviete, akú dĺžku a šírku vybrať, na čo sa nás často pýtate. 

    Závesy do detskej izby 

    Ako sme už písali, zatemňujúce závesy dokážu predĺžiť a skvalitniť spánok, pretože svetlo v noci nie je prirodzené a dokáže neuveriteľne rušiť. Viac informácii nájdete v článku Aký vplyv má svetlo a tma na spánok?. Určite sa snažíte vy samy dodržiavať určité pravidlá, aby ste sa dobre vyspali, ale myslíte na to aj pri deťoch? Na tie sa veľmi často zabúda, pritom aj oni si tvoria zdravý spánkový vzorec a čím skôr sa ho naučia, tým lepšie.   

    V ich izbe by nemalo byť žiadne svetlo, a to ani to z elektroniky. Zalepte alebo zamaľujte všetko, čo nepríjemne bliká alebo svieti. Tým samozrejme nemyslíme obľúbenú lampičku, skôr zbytočné svetlá z rôznych prístrojov indikujúcich aktivitu. (Napriek tomu by žiarovka v lampičke mala mať menej ako 3000 kelvinov a nízku svietivosť.

    Ďalším problémom bývajú externé svetelné zdroje. Lampy, prechádzajúce autá, svetlo z domu oproti, … Všetko neuveriteľne bombarduje mozog a zbytočne ho stresuje. A to v dobe, kedy by telo malo oddychovať a naberať energiu. 

    V ponuke nemáme detské vzory, ale z farieb si určite vyberú aj deti - ružová, modrá, žltá alebo zelená patria k tým najobľúbenejším. Síce nezatemňujú v takej miere ako tmavé odtiene, ale krásne ladia s vybavením detskej izby, ktoré býva zvyčajne veselé.  

    Chápeme, že sa deti po tme boja, ale je naozaj prospešné ich na tmu naučiť a strach postupne odbúravať. Zlepší sa ich spánok aj samostatnosť.   

    Ako sa o závesy starať? 

    Pravidelne ich zbavujte prachu a samozrejme aj prípadných fľakov. Všetky naše závesy sa dajú prať, niektoré v práčke, iné v rukách. Info sa dozviete pri konkrétnom produkte. Neodporúčame používať sušičku, nechajte ich uschnúť vyvesené. 

    Ako sme už spomínali, na látke sa uchytávajú nečistoty zvonku (peľ, stavebný prach, klasický prach, zvieracie chlpy) aj zvnútra, preto na ich údržbu nezabúdajte, aj keď vizuálne nevyzerajú špinavo. Ocenia to najmä alergici a citliví jedinci. 

    Naposledy pridané

    Čo si vziať so sebou k vode?

    | 8 minúta čítanie
    Idete k vode alebo plánujete dovolenku pri mori na pláži? Vymysleli sme pre vás mnoho zaujímavých tipov, čo si vziať k vode, aby vám nič…

    Ako v lete ochladiť domácnosť

    | 6 minúta čítanie
    Vysoké letné teploty sú príjemné akurát tak pri vode s vychladeným drinkom. V pohodlí domova veľmi pohodu nevytvárajú, a naopak patria medzi tie…
    Hore