• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako na útulný domov pomocou pár zmien

    Rady a tipy

    Ako zútulniť byt? Príde vám, že vám doma niečo chýba, ale neviete čo? V článku vám poradíme, ako bytu dodať trochu toho povestného "hygge". Čítajte ďalej.

    Ako na útulný domov pomocou pár zmien

    Minimalizmus áno, ale… 

    Minimalizmus je krásny a moderný. Keď sa človek zamyslí, k životu vlastne veľa vecí nepotrebuje. Lenže niekedy to môže prerásť až do toho, že vám zostane holobyt bez kúska citu a duše. To môže byť pre vás rovnako „nepríjemné“ ako byt plný lapačov prachu a zbytočností, ktoré vám akurát pri upratovaní prekážajú.

    Snažte sa mať byt svieži a s primeranou dávkou doplnkov a dekorácií. Nemusia byť na každom kroku, ale určite neuškodí, keď do každej miestnosti pár kúskov zaobstaráte.

     

    Dobrým vzorom (a synonymom pre útulné bývanie) je prístup k životu nazvaný “hygge” pochádzajúci z Dánska. Čo je srdcom tohto prístupu? Cítiť sa dobre a pohodlne. Mať radosť z maličkostí a obklopiť sa tým, čo nám robí dobre. To sú príjemné prírodné materiály, hrejivé sviečky, deky, plédy, umelé kožušiny, obrázky na stene, jemné osvetlenie a šálka dobrej kávy alebo čaju. Dávajte si pozor aj na nadbytok vzorov, ktoré sa niekedy môžu zmeniť na bláznivú kombináciu, z ktorej sa vám skoro zatočí hlava. Všetko by malo ladiť a tvoriť miesto plné pokoja.

    Začnite pomaly

    Nesnažte sa všetko vyhádzať a nakúpiť kvantá nových vecí. Je to zbytočné míňanie a vynaložená energia. Zamyslite sa, či vám niektoré kúsky ešte nemôžu poslúžiť a ako ich doplniť. 

    Prejdite sa po byte a skúste si v hlave poskladať pár kombinácií s vecami, ktoré už máte. Pár ich "odstráňte", pridajte nové a uvidíte, že nie je nutné začať drastickú čistku celého bytu.

    Ako sme už ale spomenuli, ak máte všade po byte rôzne lapače prachu, eliminujte ich na minimum. Vďaka tomu sa vám extrémne uľahčí utieranie všetkých povrchov, čo náramne oceníte.

    Všetko, čo hodláte vyhodiť, skúste prvýkrát ponúknuť známym, na bazáre alebo to dajte do krabice k smetiaku, kde si to môžu ľudia prebrať. Napríklad niekomu urobíte radosť a dáte týmto kúskom možnosť robiť radosť v inej domácnosti.

    Nebojte sa farebných kombinácií

    Obývacej izbe pristanú deky v neutrálnych farbách a výrazné vankúšiky. Pokiaľ už vlastníte veselé vankúšiky, skúste vymyslieť, aká farba deky k nim bude ladiť. Najlepšie vyzerá, keď sú menšie kúsky tmavšie a výraznejšie a väčšie svetlejšie a tlmenejšie.

    Výrazné obliečky na vankúše pôsobia štýlovo a tak "akurát", zatiaľ čo tmavé výrazné deky dokážu priestor opticky zmenšiť.

    Určite sa nebojte experimentovať s odvážnymi farbami na menších plochách – to môžu byť vázy, obliečky, lampy, koberce alebo obrázky na stene. Pôsobí to mladistvo a nenásilne. Uvidíte, že sa to bude páčiť každej návšteve. Dobrou voľbou je aj farebný ušiak, ktorý dokáže celú miestnosť rozžiariť, a navyše sa stane vašim stredobodom a oazou pokoja.

    Nezabudnite na vôňu

    Útulný byt sa nezaobíde bez príjemnej vône, ktoré prúdia z miestnosti do miestnosti. Len to s tým neprežeňte, nech z toho nemáte akurát bolehlav. Pozor si tiež dávajte v domácnosti s deťmi alebo zvieratami. Vône by mali byť "tak akurát" a hlavne nedráždivé (napr. mačky nemajú rady citrusové vône).

    Aromaterapia sa dokonca využíva aj v podnikaní, keď si obchody volia vône, ktoré ľuďom pripadajú sympatické a povedomé. Vďaka tomu sa snažia nenápadne vyvolať potrebu sa do obchodu vracať. Využite to aj vy napríklad pri návštevách. Medzi obľúbené vône patria mäta, škorica alebo ihličnany.

    Zaujíma vás téma aromaterapia? Prečítajte si náš článok Čo dokáže aromaterapia urobiť s vašim spánkom?

    Ale to nie je všetko, vôňa sa dá využiť aj pre vlastný prospech a to na dodanie energie pri práci, elimináciu stresu a lepší spánok.

    Navyše súčasné difuzéry sú naozaj krásne, takže si odškrtnete dva body zo zoznamu pre útulný domov – dekorácia a príjemná vôňa.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore